Güncelleme Tarihi: 30 Mayıs 2018

Nox Emisyon ölçümü hakkında duyuru

Üniversitemiz Denizcilik Fakültesi, TC Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü tarafından, 400 grt’ nin altındaki Türk Bayraklı uluslararası sefer yapan gemi ve teknelerde bulunan 130 kW ve üzerindeki gemi dizel motorlarından kaynaklanan NOx emisyonlarının Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO)’ nün deniz çevresini koruma ile ilgili Sözleşmesi MARPOL ve NOx Teknik Kod kapsamında ölçüm ve belgelendirmesi konusunda yetkilendirilmiştir.

Türkiye’ de ilk defa Şubat 2018’ de Üniversitemiz Denizcilik Fakültesi personeli bu kapsama giren teknelerden kaynaklanan NOx emisyonlarını ölçerek kayıt altına almıştır.  TC Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’ nin NOx kodun uygulanması konusunda 07/05/2018 tarihli yetkilendirilmesine dayanarak, Fakültemizde görevli Doç. Dr. Alper KILIÇ, Araş. Gör. Utku Cem KARABULUT ve Araş. Gör. Olcay SERT tarafından söz konusu ölçümler gerçekleştirilerek NOx Teknik Dosyası oluşturulmaktadır.

Söz konusu ölçümler, bu kapsama giren tekneler üzerinde klas onaylı ölçüm cihazları ve Fakültemizin yetkili akademik personeli tarafından halihazırda yapılmaktadır. Teknelerdeki 130 kW ve üzeri güce sahip dizel motorlarına ait üretici firma tarafından düzenlenen teknik dosyanın bulunmaması durumunda, tekne sahiplerinin Fakültemize yaptıkları başvuruya istinaden ölçümler yapılmaktadır. MARPOL Ek VI Kural 13’ te tanımlanan emisyon sınırlarına uygun bulunan teknelerin makinelerine ilişkin NOx Teknik Dosyası oluşturulup, teknenin bağlı bulunduğu Liman Başkanlıkları’ na iletilmektedir. Nihai olarak teknelerin bağlı bulundukları Liman Başkanlıkları tarafından, Fakültemizin hazırladığı NOx Teknik Dosyası’ na istinaden uluslararası geçerlilikte EIAPP sertifikası düzenlenmektedir.