- ANA SAYFA
- Sıkça Sorulan Sorular
Güncelleme Tarihi: 10 Mayıs 2025
Gösterim: 75
Sıkça Sorulan Sorular
Staj süreci kapsamında karşılaşılabilecek sorunlar ve sorularla ilgili olarak aşağıda belirtilen sıralamaya uygun şekilde hareket edilmesi önem arz etmektedir:
1. Öncelikle, sorularınızın yanıtını ilgili yönetmelik, yönerge, talimatlar ile usul ve esaslar gibi resmi belgelerde araştırınız.
2. Daha sonra, bölüm web sayfasında yer alan duyuru, bilgilendirme ve talimatları dikkatlice okuyunuz.
3. Konuyla ilgili olarak öncelikle kendi dönem arkadaşlarınız ve dönem zabitiniz ile istişare ediniz.
4. Gerektiğinde üst dönem öğrenciler ve onların dönem zabitleri ile görüşerek tecrübelerinden faydalanınız.
5. Tüm bu aşamalara rağmen cevapsız kalan konularla ilgili sorularınızı 3 aylık periyotlarla hazırlayarak, 4. sınıf dönem zabitlerine toplu şekilde iletiniz. 4. sınıf dönem zabitleri, toplanan bu soruları Staj Komisyonu’na iletmekle sorumludur.
Önemli Not: Lütfen staj sürecine ilişkin sorularınız için öğretim elemanlarımızın kişisel e-posta adresleri veya telefon numaraları üzerinden doğrudan iletişim kurmayınız.
SORULAR
SIKÇA SORULAN SORULAR içerisinde yer almayan soruların cevapları bölüm web sayfasında ilan edilen “STAJ UYGULAMA USUL VE ESASLARI” kapsamında açıklanmıştır.
Soru 1: Dönem içerisinde staj başvurusu yapılabilir mi?
Cevap: Öğrenci, bulunduğu dönemin bitişinde yapacağı stajlar için dönem içerisinde başvuru yapabilir. Gerekli staj evrakları, en geç bölüm web sayfasında ilan edilen tarihler aralığında teslim edilmelidir.
Soru 2: Staj yeri ile anlaşılması ve belgelerinin hazırlanması için en erken ve en geç tarihler nelerdir?
Cevap: Öğrenci, bulunduğu eğitim-öğretim döneminin sonunda staj yapacaksa, staj yapacağı kurumla anlaşarak staj evraklarını hazırlamaya dönem başlangıcından itibaren başlayabilir. Evrakların teslimi ise, akademik takvimde ilan edilen final sınavlarının başlangıç tarihinden en geç 15 gün öncesine kadar yapılmalıdır. Diğer bilgilere, ilgili dönemin vize ve final sınavları arasındaki tarihlerde bölüm web sayfası üzerinden ulaşılabilecektir.
Soru 3: Staj belgelerinin teslimi için son tarih nedir?
Cevap: Staj belgelerinin teslimi için son tarih ve diğer bilgilendirmeler, staj komisyonu tarafından eğitim-öğretim döneminin vize ve final sınav tarihleri arasında bölüm web sayfası üzerinden duyurulacaktır.
Soru 4: Staj başlangıcında ve bitişinde öğrenci tarafından teslim edilecek belgeler için süreç nasıl ilerler?
Cevap: Staj komisyonu tarafından ilan edilen son başvuru tarihinden en az 15 gün önce (final sınavlarının başlangıç tarihinden en geç 15 gün öncesi) bölüm web sayfamızdaki öğrenci sekmesinde yer alan staj sayfasındaki “DEF.F.071 GMI STAJ KABUL FORMU”ndan 3 nüsha alınarak, ilk sayfadaki kimlik bilgileri, staj yapılacak yer, staj başlama ve bitiş tarihleri, işveren veya yetkili bilgileri doldurulur ve ilgili hane öğrenci tarafından imzalanır. Daha sonra ıslak imzalı ve kaşeli şekilde staj komisyonuna teslim edilir. İşleyişin detaylı açıklaması aşağıdaki linkte mevcuttur:
https://denizcilik.bandirma.edu.tr/tr/gemimakineleriisletmemuh/s/Atolye-Staji-19415
Soru 5: Açık Deniz Eğitimi Stajı’nda yapılan staj süresinin en fazla kaç günü kara stajından sayılır?
Cevap: Bölüm web sayfasında “Öğrenci” sekmesinin altında yer alan “Kurallar ve Yönetmelikler” > “STAJ UYGULAMA USUL VE ESASLARI” > “…Staj genel esasları…” başlığını kontrol ediniz.
Soru 6: Öğrenci, başka bir okulda yapmış olduğu stajları saydırabilir mi?
Cevap: Öğrenci, yaptığı stajı belgelendirecek şekilde evrakları hazırlamalı ve intibak komisyonuna teslim etmelidir. Başvuru belgeleri, ilgili intibak komisyonu kararına bağlı olarak değerlendirilir.
Soru 7: STCW kapsamında olan herhangi bir dersi verememek ya da bahar dönemindeki bütün dersleri alamamış olmak staja çıkmaya engel midir?
Cevap: 5 temel STCW sertifikası içeren derslerin verilmemesi durumu staja engeldir. Buna ek olarak bölüm web sayfasında “Öğrenci” sekmesinin altında yer alan “Staj” > “Açık Deniz Eğitimi Stajı” > “…Staj Usul ve Esaslarına Göre Açık Deniz Eğitimi Stajı Önemli Notlar…” kısmındaki “5. Staja Çıkmadan Önce Yapılması Gerekenler” başlığında detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Buna göre:
- 1. Sınıf ve 2. Sınıf Bahar döneminde müfredattaki tüm dersleri almış olmak;
- Alınan tüm derslerden DZ ile kalmamış olmak;
- GANO’nun (Genel Ağırlıklı Not Ortalaması) 1.80 veya daha yüksek olması ve alttan en fazla 15 AKTS ders kalmış olması;
- İlgili öğrencinin staj dersini almış olması;
gerekmektedir.
Soru 8: Başvuru yapacağım yer staj zorunluluk belgesi istemektedir. Bu belge bölümün sayfasında bulunmuyor bu belgeyi nereden bulabilirim?
Cevap: DEF.F.071 GMI STAJ KABUL FORMU’nda fakülte sekreteri tarafından doldurulacak olan kısım, staj zorunluluğu hakkındaki ibareleri içermektedir. Bölüm web sayfasında “Öğrenci” sekmesinin altında yer alan “Kurallar ve Yönetmelikler” > “STAJ UYGULAMA USUL VE ESASLARI” > “İKİNCİ BÖLÜM… Staj Genel Esasları” > “Staj çalışmalarının zorunluluğu” hakkında “Madde 5” zorunluluğu içeren maddedir. Talep halinde “STAJ UYGULAMA USUL VE ESASLARI” çıktı alınıp staj yapılacak yere kanıt olması amacıyla dosya eklerine koyulabilir. Dahası, staj zorunluluk belgesi adında bir belge yoktur.
Soru 9: Staj defteri nasıl olacak ve nasıl tutulacak?
Cevap: Bölüm web sayfasında “Öğrenci” sekmesinin altında yer alan “Staj” > “Atölye Stajı” > “Atölye Becerilerini Geliştirme Eğitimi Akış Şeması” çerçevesinde staj defterinin nasıl tutulması gerektiği detaylıca açıklanmıştır. Buna ek olarak aynı şekilde “Staj” sekmesi altında yer alan “Staj Formları” sayfasındaki formlarda ve diğer dokümanlarda “Staj Başlangıcında Yapılacak İşlemler”, “Staj Dosyasının Hazırlanması” ve “Staj Sonrası Yapılacak İşlemler” açıklanmaktadır. Staj defterleri bilgisayar çıktısı olarak hazırlanmalıdır. El ile yazılan defterler kabul edilmez.
NOT: Yönergede yer alan zorunlulukların staj boyunca yerine getirildiğini kanıtlamak öğrenci sorumluluğundadır (gemi ile ilgili bilgiler, mühendis çalışma zorunluluğu, gerekli makine ve donanımların varlığı gibi “STAJ UYGULAMA USUL VE ESASLARI” kapsamında belirtilen gereklilikler)
Soru 10: Atölye dersinden FF harf notu ile kalınması atölye stajının yapılabilirliğine engel midir?
Cevap: Hayır, engel değildir. Bununla birlikte, önceki soruların arasında cevaplanan diğer asgari şartların sağlanması gerekir.
Soru 11: Atölye dersindeki uygulama saatleri atölye stajı günlerinden düşer mi? Hangi şartlarda düşer?
Cevap: Dersten başarılı olunduğu durumda, devamsızlık yapılmayan günler STAJ UYGULAMA USUL VE ESASLARI kapsamında atölye staj süresinden düşülür.
Soru 12: Askeri tersanede atölye stajı yapılabilir mi?
Cevap: STAJ UYGULAMA USUL VE ESASLARI içeriğindeki şartların sağlandığı durumda askeri tersane stajları geçerli durumdadır.
Soru 13: Başka bir yerden üstümüzde BAĞ-KUR varsa staj için olacak SGK sigortası yapılmasını etkiler mi?
Cevap: İlgili başvuru belgelerinden biri olan müstehaklık belgesi ve diğer başvuru formalarında yer alan bilgilere göre işlem yapılır. Başvuru belgelerinin teslimi sırasında fakülte sekreterliğinden bilgi alınmalıdır.
Soru 14: Yabancı bayraklı gemiler için sigorta zorunluluğu var mıdır?
Cevap: Yabancı bayraklı gemiler için üniversite tarafından sigorta yapılmamaktadır. Eğer yabancı bayraklı bir gemide staj yapılacaksa başvuru formunun sağ üstündeki boşluğa yabancı bayraklı ifadesi kurşun kalem ile yazılmalıdır. Ayrıca başvuru sırasında önden belirtilmelidir.
Soru 15: Altı aylık açık deniz stajımı sağlık, şirket kaynaklı problemler gibi zaruri durumlardan dolayı iki parça halinde yapabilir miyim?
Cevap: Ortaya çıkan sorun staj komisyonuna kanıtlayıcı bilgi ve belgeler eklenerek haber verilir. Ardından staj komisyonu gerekli değerlendirmeyi yaparak öğrenciye geri dönüşte bulunur. Ancak bu durum, öğrencinin altı aylık açık deniz eğitimi stajını tamamlamamış olmasına neden olacaktır. Bu durumda öğrencinin, stajını tamamlayana kadar transkriptinde açık deniz eğitimi stajı dersi başarılı girilemeyecek ve dönemde alınabilecek ders sayısını etkileyecektir. Ayrıca öğrenci daha sonra ilgili açık deniz eğitimi stajı dersini yeniden almayı bekleyecektir.
NOT: Denizcilik firmaları kısa süreli stajlara sıcak bakmadığından böyle bir durum tavsiye edilmemektedir.