Güncelleme Tarihi: 11 Ekim 2024

Gösterim: 50

Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyelerimizden Dr. Öğr. Üyesi Ramazan Özkan Yıldız ve Arş. Gör. Dr. Mehmet Serdar Çelik'in Tubitak 3005 projesi kabul almıştır.

 

Fakültemiz Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyelerinden Dr. Öğretim Üyesi Ramazan Özkan YILDIZ’ın yürütücüsü olduğu ve Arş. Gör. Dr. Mehmet Serdar ÇELİK, Dr. Öğr. Üyesi Elif KOÇ ve Arş. Gör. Demir Ali AKYAR'ın araştırmacı olarak görev yaptığı  “Türkiye'de Yeşil Liman Stratejilerinin Entegrasyonu: Sürdürülebilir Yönetim İçin Yol Haritası?” başlıklı projenin 3005 - SOSYAL VE BEŞERİ BİLİMLERDE YENİLİKÇİ ÇÖZÜMLER ARAŞTIRMA PROJELERİ DESTEKLEME PROGRAMI kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklenmesine karar verilmiştir.

Proje, Türkiye’deki limanların çevre dostu ve sürdürülebilir operasyonlar yürütmelerini sağlamak amacıyla, ulusal ve uluslararası düzenlemelere uyumlarını güçlendirmeyi hedeflemektedir. Projenin ana hedefleri, Türkiye limanlarının mevcut sürdürülebilirlik uygulamalarını analiz etmek, uluslararası kabul görmüş yeşil liman kriterlerini belirleyip Türkiye’ye uyarlamak ve yerel koşullara özgü, uygulanabilir kriterler geliştirmektir. Ayrıca, Analytic Network Process (ANP) yöntemi kullanılarak bu kriterlerin ağırlıklandırılması ve önceliklendirilmesi sağlanacak, böylece limanların sürdürülebilir yatırımlarında stratejik yönlendirmeler yapılacaktır. Proje, Türkiye limanlarının küresel rekabetçiliğini artırarak, Avrupa Yeşil Anlaşması gibi uluslararası hedeflere uyumlarını desteklemeyi amaçlamaktadır.